Investiții. 30 de proiecte în infrastructura de irigații vor primi finanțare prin PNDR. Fondurile sunt nerambursabile

Investiții. 30 de proiecte în infrastructura de irigații vor primi finanțare prin PNDR. Fondurile sunt nerambursabile
Publicat: 28/01/2021, 15:59

30 din cele 95 de proiecte de investiții în infrastructura secundară de irigații, depuse anul trecut, au primit undă verde pentru finanțare și vor beneficia, în total, de 30 de milioane euro. Fondurile sunt nerambursabile și provin din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Anunțul a fost făcut joi, de reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sunt vizate proiectele depuse on-line în perioada 1 – 30 iulie 2020,  pe www.afir.info.

În total, 95 de proiecte de investiții în infrastructura secundară de irigații au atins sau depășit pragul de calitate lunar, stabilit la 70 de puncte. Beneficiarii eligibili ai celor 30 proiecte  selectate pentru finanțare, respectiv Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) vor primi fonduri nerambursabile de aproape 30 de milioane de  euro. Un nou raport pentru selecția restului de proiecte se află în faza procedurală avansată.

Până în prezent, de la lansarea PNDR 2020, pentru modernizarea și adaptarea infrastructurii de irigații au fost depuse 632 de cereri de finanțare conforme, prin care s-au solicitat peste 624 de milioane de euro.

În urma evaluării și selecției cererilor de finanțare depuse la AFIR, au fost încheiate 462 de contracte în valoare de 398,6 milioane de euro, iar AFIR a plătit deja beneficiarilor proiectelor de reabilitare a sistemului de irigații peste 222 de milioane de euro.

Fondurile europene acordate pentru irigații sunt 100% nerambursabile, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1 milion de euro. Prin proiect, beneficiarul poate realiza cheltuieli eligibile și poate achiziționa echipamente de irigat (în limita a maximum 30% din valoarea eligibilă a proiectului, din care s-a scăzut valoarea aferentă respectivelor echipamente de irigat).

Cheltuielile eligibile pentru sprijinul PNDR sunt modernizarea infrastructurii secundare de irigații, a clădirilor aferente stațiilor de pompare de punere sub presiune și/ sau racordarea la utilități, sisteme de contorizare a apei, inclusiv construcția sau modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat.

Cum arată variantele câștigătoare

Conform AFIR, un exemplu de proiect selectat pentru finanțare este cel depus de Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Mărculești SPPA (OUAI Mărculești), din județul Călărași pentru reabilitarea infrastructurii de irigații. Suprafața propusă pentru irigare prin proiect este de 2.908 hectare. Din valoarea totală a proiectului de 1,42 milioane de euro, valoarea eligibilă și finanțată reprezintă 1 milion de euro.

Conform Cererii de finanțare depuse la AFIR, beneficiarul finanțării PNDR va reabilita stația de punere sub presiune (SPPA) din punct de vedere arhitectural și structural – tencuieli, tâmplărie, acoperiș etc., va înlocui trei pompe (din șapte existente), va reface instalațiile hidromecanice, va înlocui echipamentele electrice și de automatizare și va monta un debitmetru.

De asemenea, beneficiarul va reabilita căminul de vane din zona stației de punere sub presiune și din zona lizierei (capace acces, vane), va reface capacele de acces în căminul de ramificație, va monta hidranți. Tot prin proiect, beneficiarul a propus achiziționarea unui pivot remorcabil (echipament pentru irigat) cu lungimea de 400 m.

Un alt exemplu de proiect selectat pentru finanțare este cel depus de OUAI Gheorghe Lazăr, din județul Ialomița, care are ca obiectiv modernizarea unor Stații de Pompare de Punere sub Presiune (SPP). Procesul este structurat pe patru componente: echipamente și instalații hidromecanice, echipamente si instalații electrice și automatizări, construcții și conducte.

În ceea ce privește construcțiile, de exemplu, se vor realiza lucrări de reparații ale platformei stației, ale clădirii aferente SPP, lucrări de reparații hidroizolație la acoperiș.

Reducerile procentuale de consum de apă în urma implementării proiectului în anul 1 vor fi de 22,66%. Suprafața netă deservită de proiect este de 2.054 hectare. Valoarea totală a proiectului este de 1,18 milioane euro, valoarea eligibilă, de 1 milion de euro fiind acoperită integral de finanțarea acordată prin PNDR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Turiștii străini de pe vasele de croazieră vor putea rămâne 15 zile în China fără...
×